PekkaTiitinen

Tasa-arvoa terveyspalveluihin

Kansalaisten terveys on keskeisten mittareiden mukaan parantunut. Terveydenhuollon laadun kehittämisen lisäksi terveyden eriarvoisuuden vähentäminen on ollut viime vuosikymmeninä suomalaisten terveyspoliittisten ohjelmien keskeinen päämäärä. Valitettavasti terveyserot esimerkiksi eri sosiaaliluokkien ja alueiden välillä ovat kuitenkin kasvaneet. Yhtenä syynä tähän on terveydenhuollon epätasa-arvoinen rahoitus- ja palvelujärjestelmä.

 

Suomessa terveydenhuoltoa rahoittavat kunnat, valtio, työnantajat, kotitaloudet ja vakuutusyhtiöt. Hyvätuloisilla on varaa hakeutua yksityissektorille hankkimaan lisäpalveluita, kun vastaavasti esimerkiksi nuoret pienemmillä tuloilla elävät lapsiperheet jäävät näiden palvelujen ulkopuolelle. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus samoihin palveluihin, pitää meidän panostaa erityisesti julkisten palvelujen rakenteiden ja saatavuuden kehittämiseen. Esimerkiksi asiakasprosesseja pitää uusia niin, että hoitoon pääsy nopeutuu. Lisäksi sairauden tai vamman kannalta tärkeät hoidot pitää toteutua tasa-arvoisesti hoidettavan taustasta tai hoitopaikasta riippumatta. Selkeämmillä asiakasprosesseilla voimme saavuttaa myös mittavia säästöjä ja parantaa hoidon laatua.

 

Toinen ongelma liittyy palvelujärjestelmään. Työterveyshuolto tarjoaa hyvät ja kattavat terveyspalvelut työssäkäyville. Vastaavasti näiden palvelujen ulkopuolelle jäävät kuitenkin mm. työttömät ja eläkeläiset. Myös heille pitää tarjota yhteä nopea hoitoon pääsy ja taloustilanteeseen suhteutettu hinta. Julkinen sektori tarjoaa heille palveluja, mutta nekään eivät ole käyttäjälleen ilmaisia, vaan Suomessa käyttäjämaksut ovat Euroopan mittakaavassa korkeita.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen on välttämätöntä. Sote-uudistusta onkin välittömästi jatkettava heti vaalien jälkeen eduskuntatyön käynnistyttyä. Palvelujen ja rakenteiden uudistamisen yhteydessä on tarkasteltava myös monikanavarahoituksen vaikutuksia. Kansalaisen tulee saada tasa-arvoinen hoito ja palvelu asuipa hän missä tahansa tai olipa hänen sosioekonominen taustansa mikä tahansa. Tällä hetkellä hyvinvointivaltio ei toimi, koska varallisuus aiheuttaa terveyseroja.

# 15 Onnen Pekka

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sotepalveluja ulkoistetaan voittoja tavoitteleville toimijoille, mikä kanta on SDP:la tähän "kehitykseen"?

Käyttäjän PekkaTiitinen kuva
Pekka Tiitinen

Sotepalvelut pitää ensisijaisesti tuottaa julkisen sektorin toimesta ja sitä kehittämällä. Näitä palveluja voidaan tarvittaessa täydentää joillain yksityisen sektorin toimilla, mutta tasa-arvon ja hoidon saatavuuden näkökulmasta julkinen sektori edellä.

Toimituksen poiminnat